Když se řekne Kalabaš
Vzhled a konstrukce kalabašek můžeme charakterizovat spise jako oslňující exotiku mezi dnešními dýmkami. Dýmka Kalabaš pochází původně z Afriky. I samotný název „kalabaš“ vznikl patrně z arabštiny, z odvozeného slova „suchá tykev“. Anglický slovník popisuje slovo kalabaš jako ku-řáckou dýmku se zahnutou troubelí a velkou hlavičkou, která je vyrobena z prázdné tykve, Hlavním komponentem pro dýmky typu kalabaš je kalabaš tykev (lat. lagenaria siceraria), která se pěstuje v jižní Africe, Pěstování těchto tykví si žádá vysoký podíl ruční práce a velkou péči o rostliny, Proto je dnes velmi vzácným materiálem. Výroba kalabašových dýmek z tykve je velmi náročná, a proto jsou tyto dýmky cenově dosti drahé. Jejich cenu zvyšuje i používání meršánu (mořské pěny) na hlavičku dýmky a tabákovou komoru. Meršán je buď přírodní či lisovaný,
Kalabašky mají výborné kuřácké vlastnosti. Tabák se dává do meršáno-vé vložky, která jako každý výrobek z meršánu nabízí výhody neutrální chuti a má vysokou absorpční kapacitu tabákového kondenzátu. Proto každá kalabaška zajišťuje plný požitek z pravého aroma dýmkového tabáku. Pod meršánovou vložkou se nachází vzduchová komora, která ochlazuje kouř, Dýmkový tabák kouřený z kalabašky má lepší a jemnější chuť, proto se tyto dýmky výborně hodí pro kouření silnějších tabákových směsí. Jejich další výhodou je vyvážený tvar typu bent a lehkost tykve, To umožňuje kuřákovi držet dýmku snadno v ústech, zatímco ruce zůstávají volné, Tyto výhody byly často využívány herci, kteří chtěli mít charakter pravověrného kuřáka, zatímco potřebovali volné ruce, Možná proto také postava Sherlocka Holmese je v detektivních příbězích stereotypně vykreslována s dýmkou typu kalabaš, Také irská firma Peterson zvolila pro dýmku, která má představovat dýmku samotného Sherlocka Holmese, tvar velmi podobný kalabašce.
Mnoho dnešních výrobců dýmek pojmenovává některé tvary slovem kalabaš, protože se více méně podobají opravdovým kalabaškám, které jsou vyrobené z kalabaš tykve. Správný název těchto dýmek by měl tedy být „kalabaš design“ nebo „tvar kalabaš“, protože ten originální, je naprosto odlišnou dýmkou v porovnání s briarovými dýmkami.
Hlavní střední částí kalabaše je, jak už bylo řečeno výše, dutá africká kalabaš tykev zahnutého tvaru nebo i briar se vzduchovou komorou. Na širokém konci je umístěna skrytá hlavička z meršánu nebo briaru, ve tvaru obráceného klobouku. Korkové těsnění drží hlavičku na místě, pevně a vzduchotěsně, Hlavička je většinou vyrobena z meršánu, někdy též z porcelánu, dřeva či dokonce z nehořlavého plastu. Některé starožitné kalabašové dýmky mají i stříbrnou krytku na hlavičce dýmky. Na užším konci tykve je dřevěný váleček, někdy pokrytý ochranným stříbrným kroužkem, který se nazývá „ferrule“ a je vlastně skutečnou násadou (čepem) dýmky, protože tykev je velmi křehká a může se snadno poškodit vložením čepu do náustku, Náustkem je většinou běžný náustek typu bent, vyrobený z ebonitu nebo ze světlého jantaru,
V současnosti je v Evropské unii jediným specializovaným výrobcem klasických kalabašových dýmek vídeňská firma Strambach, která se zaměřuje na výrobky z meršánu a tedy i kalabašové dýmky právě 101 let, V jejich portfoliu najdeme klasické kalabašky, které se více jak 100 let nezměnily. Jedinou úpravou je meršánová vložka, která je vyrobená z lisovaného meršánu (tzv. „merschaum masse“), Náustky jsou vyrobeny z jantarové pryskyřice. Celá řada dýmkařských evropských firem má ve své nabídce dýmky typu Kalabaš. Velmi oblíbené jsou u francouzské firmy ze Saint Claude – Butz Choquin, Ta má ve svém sortimentu jak klasické kalabašky z tykve, tak i kalabašky z briaru, které se však těm historickým a klasickým podobají čistě jen tvarem, Oblíbené jsou například drobnější dýmky Ca-labash Deluxe Junior buď v hladkém či pískovaném provedení, které jsou zdobeny kroužkem ze světlého akrylátu. Firma Butz-Choquin produkuje i čtenářskou „kalabašku“ pod názvem „Calabash Churchwarden“ a dalších 5 různých typů.
Za velmi umělecky zdařilé kusy lze považovat dýmky v designu kalabašek od prestižní italské firmy Ser Jacopo. Tato firma nabízí čisté tvary s nádhernou kresbou dřeva. Tradiční tvar kalabašky v novém, dokonalém provedení. Nutno dodat, že všechny dýmky typu kalabaš mají u Ser Jacopů přesně vyvážené těžiště, Jedná se vždy o nádherné bentky s výbornými kuřáckými vlastnostmi.
Každá dýmka kalabaš, ať je vyrobená z jakéhokoli materiálu, má své kouzlo v originálním zahnutém tvaru a delší troubeli. To všechno umožňuje dýmkaři skvělý požitek z chladného kouře, Přestože klasické kalabašky z africké tykve vyžadují větší péči než dýmky briarové, odvděčí se vám skvělým prožitkem z tabáku, Takový originální, exoticky vypadající kus by určitě neměl chybět v žádné opravdové sbírce. Protože kdo ví, kdy se výroba těchto starých a dnes již více méně raritních dýmek zastaví,
Jak kouřit a zacházet s dýmkou typu kalabaš
Podle význačného německého odborníka na dýmky Otty Polnera se má kuřák klasické kalabašky držet při čištění dýmky následujících rad:
– Bez dobrého zacházení žádná kalabaš dýmka nebude dobře funkční a kouření bude neúspěšné,
– Při odnímání náustku držte dýmku v místě spoje troubele a ne za tykev, abyste příliš netlačili na spoj,
– Při čištění meršánové hlavičky dýmku opatrně otočte.
– Naplňte třetí část tykve alkoholem a zamíchejte stejným způsobem, jako se skleničkou brandy,
– O čtyři až pět minut později vyprázdněte tykev přes menší část – v místě spoje s náustkem,
– Poté očistěte zbývající části látkou nebo velmi jemným kartáčkem,
– Náustek se čistí stejně jako ostatní náustky,
Meršánová část:
– Horní část (tabáková komora) se čistí stejně jako normální meršánové dýmky, jemnou, vlhkou látkou.
– Spodní čás