Ohlédnutí za Grand Prix Slovakia 2023

Naši přátelé z Nitranského Pipe Clubu za 20 let svého působení stáli u zrodu mnoha soutěží. Jednou ze soutěží, kterou Nitrané založili a po době Covidové opět obnovili je Grand Prix Slovakia. Ta se letos konala, u příležitosti 20. výročí založení PC Nitra, v sobotu 9. 9., kde jinde než v Nitře. Účast odpovídala významu tohoto jubilejního ročníku. Do Kulturního centra Zobor se sjelo přes 100 milovníků dýmek z 18 dýmkařských klubů ze 7 zemí, z nichž 82 se účastnilo samotné soutěže.

Před obědem se mnozí z nás zúčastnili prohlídky sousedního kostelíka sv. Urbana, kde nás místní duchovní seznámil s historií městské části Zobor a jejího kostelíka.

Zobor byl v minulosti posetý mnoha vinicemi. V současnosti vlastní jedinou fungující vinici zdejší farnost. Snad proto byla prohlídka kostela zakončena nejen produkcí Bachovi árie “Sooft ich meine Tobackspfeife“ BWV 515a v podání místní paní varhanice, ale i degustací mešních vín slovenské, maďarské a španělské provenience.

Po vydatném obědě, se všichni začali připravovat na soutěž. Kouřil se Rattray’s Old Gowrie ze standardní soutěžní Savinelli 101. Hlavnímu rozhodčímu, panu Josefu Stanislavovi asistovala skupina přísných, nicméně velmi sympatických stolových rozhodčích.

Před začátkem soutěže účastníky pozdravil také Nitranský primátor, pan Marek Hattas

Startovní pole bylo plné zdatných a ostřílených borců, včetně jednoho mistra světa a několika mistrů Slovenska. I soutěžní tabák byl ve výborné kondici. Takže nikoho nepřekvapí velmi solidní dosažené časy, viz. Výsledkové listiny níže. Myslím, že i na výsledky reprezentantů a reprezentantky českých a moravských klubů můžeme být právem hrdí.

Prostor mezi soutěží a slavnostním galavečerem byl vyplněn spoustou setkání, povídání, vína a dalších duchovních nápojů.

Slavnostní galavečer byl rovněž velmi vydařený. Krom bohaté a rozmanité večeře, kterou se, díky některým jedincům

skoro ani nepodařilo nafotit, Jiná verze o důvodu rychlého mizení stravy, kterou autor uvádí jen nerad a pod nátlakem říká, že za všechno může Gorgoň, viz foto vpravo. Čtenář si jistě udělá svůj zdravý úsudek sám.

Během slavnostních proslovů a přípitků jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí z dějin PC Nitra, shlédli ukázku argentinského tanga a vyslechli několik melodií které nám zahrál výrobce tradičních slovenských hudebních nástrojů a člen PC Nitra Drahoš Daloš.

O celé akci vysílala v hlavních zprávách slovenská Markýza

Z vystavovatelů zmíním Olexandera Antonenka z Lvova a Roba Pavlena, rozvněž z PC Nitra.

Co závěrem? Velký dík všem členům PC Nitra za skvělou organizaci a nádherné ceny.

Děkujeme všem za skvělou atmosféru, milá setkání a povídání a těšíme se na další setkání.

Foto: Libor Holý, Ludo Zupko a Ján Skokánek