Doutníkové chuťové nuance

doutnikove-chutove-nuanceDoutník je chuťová záležitost, tak jako například u vína nebo i u single malt whisky. Při vychutnávání si doutníku je třeba zapojit všechny smysly. Hmatem zkoušíme správnou vlhkost a strukturu krycího listu. Správný krycí list by měl být příjemný na omak a jemně vlhký. Rozhodně by u ručně dělaných doutníků neměl být suchý nebo popraskaný. Musí nám být příjemná i barva doutníku, protože ta na nás podvědomě velmi působí. Zda máme chuť na medově světlý krycí list typu Connecticut nebo temně černý, ale příjemně sladký krycí list typu maduro. Nebo nám barva krycího listu připomene chuť výborné kávy a my se rozhodneme pro silnější tabák kubánského typu a osloví nás klasicky hnědá barva. Potom zapojíme čich, protože je potřeba k doutníku přivonět. Pokud nám voní příjemně tabákově, je s doutníkem vše v pořádku. Kdybychom ucítili nějaký nepříjemný zápach, mohou se do doutníku díky přílišné vlhkosti pustit plísně. Z takového doutníku požitek mít nebudeme a je třeba jej vyhodit. U aroma doutníku můžeme rozlišovat celou škálu vůní. Vůně cedru, kávy, čokolády, koření. To vše samozřejmě s výraznou vůní tabákového listu. To samé je pak při samotném kouření doutníku. Naše chuťové buňky mohou vnímat nejen sílu tabáku, ale i nádech ořechů, dřeva, cedru, čokolády, medu, pepře a dalších chutí. V průběhu kouření se také podle tvaru doutníku může měnit intenzita síly tabákového listu. Platí, že čím je doutník tenčí, tím je chuť intenzivnější a silnější a čím je doutník tlustější a mohutnější, tím je chuť jemnější a více barevnější. Proto je dobré si nejprve nějakou novou značku vyzkoušet na tvaru robusto a teprve potom přejít třeba na torpedo či jiný tvar doutníku. Robusto má ideální rozměr právě na vnímání celkového charakteru doutníku, proto se také doporučuje i příležitostným kuřákům.
Protože je však kouření doutníků velmi individuální, každý kuřák bude chuť stejného doutníku popisovat naprosto rozličným způsobem.
Nebude tudíž na závadu, když se podíváme, jaké chutě rozlišují u ručně vyráběných doutníků odborníci.
Každý jednotlivý doutník ruční výroby v krabici téže značky by měl mít jednotnou chuť, aroma, hoření, strukturu listu a jednotnou barvu, jednotnou gramáž a kalibrovanou velikost. Právě stálá chuť všech doutníků je zárukou kvality. U ručně dělaných doutníků rozlišujeme v zásadě tři hlavní věci. Chuť doutníku, sílu a aroma.
Chuť doutníku

Ručně vyráběné doutníky

V odborných kruzích se rozlišují následující chutě doutníku. Hořká, pepřová, rostlinná, trávová, ořechová, dřevitá, kokosová. A následuje kyselá, suchá, slaná, sladká,  kyselinová, kávová, tučná, medová a karamelová.
Například Don Diego Corona je jemný doutník, středně stavěný, který má vyvážený kouř a kořeněnou pepřovou chuť.
Sílu doutníku při kouření rozlišujeme na lehkou, jemnou, střední, plnou a silnou. Jemné doutníky budou ty s medovým a světlým krycím listem typu Connecticut. Ale nemusí to být nutně pravidlem. Krycí list ovlivňuje chuť doutníku tak z dvaceti pěti procent, proto je ale světlý krycí list zárukou spíše jemnější síly doutníku. Příkladem jemného doutníku je například doutník Stanislaw robusto z klasické řady.
Aroma doutníku dělíme na zemité, cedrové, květinové, dráždivé, těžké, ostré, čpavkové, jako růže, ostře páchnoucí. Zemité aroma mají například některé druhy kubánských doutníků.
Je třeba si uvědomit, že každý tabákový list je jedinečný a ručně ubalený doutník je ručně dělaným unikátem, originálem. Kvalita tabáku se může sklizeň od sklizně velmi výrazně lišit a právě požadovaná kvalita doutníku závisí na vyvážené kombinaci náplně, vázacího a krycího listu. Vždy je třeba provést řadu testů, aby chuť tabáku zůstala zachována. Ten nejlepší tabák jde na speciální doutníkové edice, která každá doutníkové továrna čas od času vyrábí. Tyto doutníkové edice jsou ceněny především gurmány a specialisty nebo i doutníkovými sběrateli. Je to podobné jako u vína.
Balení doutníků vychází z místní tradice, kde se doutník vyrábí. I když každý kontinent  preferuje jiný styl balení.
Počet doutníků v každé krabici se liší, ale obvyklý je počet dvacet pět, dvacet a deset kusů.
Doutníky po dvaceti pěti kusech jsou v krabici baleny ve dvou vrstvách, a jsou známy jako třináct doutníků ve vrchní vrstvě a dvanáct doutníků vespod s jednou výplní.
Nicméně svazek dvaceti pěti doutníků může být v jiném balení svázán dohromady stuhou ve vrstvách  osm, devět a osm kusů.
Další uspořádání bývá také devět,devět a sedm, kde spodní řada má dvojitou výplň (většinou ji tvoří špalík dřeva). Důležitým faktorem, který pozitivně ovlivňuje chuť a kondici doutníku je španělský cedr. Ten dodává doutníkům vynikající aroma, zůstává spolu s doutníkovým tabákem v místnosti, kde tabák zraje, po určitou dobu, ale ne méně než osm týdnů.
V továrnách jsou místnosti pro dozrávání doutníků obložené cedrem, stejně tak jsou ze španělského cedru i police a krabice doutníků. Doutníky jsou cedrem ovlivňovány i v krabicích, protože každá vrstva doutníku je oddělena dýhou ze španělského cedru.
Doutníky, které nepodléhají tlaku krabičky, mají tendenci k zachování si svého zakulaceného tvaru, a tím mají i lehčí tah. Mnoho doutníků je baleno do krabic natěsno, čímž je na doutníky vyvíjen větší tlak a doutníky jsou tak po stranách zploštělé a nemají typický zakulacený tvar.
Slisované doutníky do hranatého tvaru jsou ty, které se takto speciálně upraví při výrobě.
Mějme na paměti, že pouze dobře vyrobený doutník v dobré kondici nám zaručí skvělý kuřácký zážitek.
Chuť doutníku také ovlivňuje například drink, který při kouření pijeme. Například káva, koňak nebo čokoláda chuť doutníku výrazně, dalo by se říci, pozitivně ovlivňuje.. Pokud se chystáme testovat v jeden den různé typy doutníků, je dobré po dokouření vypláchnout ústa vodou a dát si zelený čaj, který obnoví naše chuťové buňky na jazyku. Alkoholový drink zase vašemu tělu pomůže rychleji vstřebat nikotin. Často můžeme vidět kuřáky doutníků, kteří si současně ke svému oblíbenému doutníku dají lahodnou whisky.
Je třeba zkoušet různé doutníkové značky, abychom plně pochopili jak krásná a barevná je chuťová škála doutníků.

Text: Michaela Koláčková
Foto: Rostislav Čuřík

etrafika.cz-logo

Etrafika.cz – široký výběr ručně balených doutníků