Doutníky a jejich varianty chutí

Doutníky a jejich varianty chutí

Předvánoční čas je nejen časem pro shánění dárků, ale i časem různých nádherných kořeněných vůní a skvělých chutí. Často se těšíme na tradiční vánoční jídla a vůně, které nám evokují Vánoce již měsíc do předu. I u ručně vyráběných doutníků existuje různá škála chutí a vůní. Protože je však kouření doutníků velmi individuální, každý kuřák bude chuť stejného doutníku popisovat naprosto rozličným způsobem.

Nebude tudíž na závadu, když se podíváme, jaké chutě rozlišují u ručně vyráběných doutníků odborníci.

Každý jednotlivý doutník ruční výroby v krabici téže značky by měl mít jednotnou chuť, aroma, hoření, strukturu listu a jednotnou barvu, jednotnou gramáž a kalibrovanou velikost. Právě stálá chuť všech doutníků je zárukou kvality. U ručně dělaných doutníků rozlišujeme v zásadě tři hlavní věci. Chuť doutníku, sílu a aroma.

Chuť doutníku

V odborných kruzích se rozlišují následující chutě doutníku. Hořká, pepřová, rostlinná, trávová, ořechová, dřevitá, kokosová. A následuje kyselá, suchá, slaná, sladká, kyselinová, kávová, tučná, medová a karamelová.

Například Don Diego Corona No.3 je jemný doutník, středně stavěný, který má vyvážený kouř a kořeněnou pepřovou chuť.

Sílu doutníku při kouření rozlišujeme na lehkou, jemnou, střední, plnou a silnou. Jemné doutníky budou například Don Diego Aniversario Robusto, plnou chuť až silnou budou mít Peterson Gran Reserve.

Aroma doutníku dělíme na zemité, cedrové, květinové, dráždivé, těžké, ostré, čpavkové, jako růže, ostře páchnoucí.

Je třeba si uvědomit, že každý tabákový list je jedinečný a ručně ubalený doutník je ručně dělaným unikátem, originálem. Kvalita tabáku se může sklizeň od sklizně velmi výrazně lišit a právě požadovaná kvalita doutníku závisí na vyvážené kombinaci náplně, vázacího a krycího listu. Vždy je třeba provést řadu testů, aby chuť tabáku zůstala zachována. Ten nejlepší tabák jde na speciální doutníkové edice, která každá doutníkové továrna čas od času vyrábí. Tyto doutníkové edice jsou ceněny především gurmány a specialisty nebo i doutníkovými sběrateli. Je to podobné jako u vína.

Balení doutníků vychází z místní tradice, kde se doutník vyrábí. I když každý kontinent preferuje jiný styl balení.

Počet doutníků v každé krabici se liší, ale obvyklý je počet dvacet pět, dvacet a deset kusů.

Doutníky po dvaceti pěti kusech jsou v krabici baleny ve dvou vrstvách, a jsou známy jako třináct doutníků ve vrchní vrstvě a dvanáct doutníků vespod s jednou výplní.

Nicméně svazek dvaceti pěti doutníků může být v jiném balení svázán dohromady stuhou ve vrstvách osm, devět a osm kusů.

Další uspořádání bývá také devět,devět a sedm, kde spodní řada má dvojitou výplň (většinou ji tvoří špalík dřeva). Důležitým faktorem, který pozitivně ovlivňuje chuť a kondici doutníku je španělský cedr. Ten dodává doutníkům vynikající aroma, zůstává spolu s doutníkovým tabákem v místnosti, kde tabák zraje, po určitou dobu, ale ne méně než osm týdnů.

V továrnách jsou místnosti pro dozrávání doutníků obložené cedrem, stejně tak jsou ze španělského cedru i police a krabice doutníků. Doutníky jsou cedrem ovlivňovány i v krabicích, protože každá vrstva doutníku je oddělena dýhou ze španělského cedru.

Doutníky, které nepodléhají tlaku krabičky, mají tendenci k zachování si svého zakulaceného tvaru, a tím mají i lehčí tah. Mnoho doutníků je baleno do krabic natěsno, čímž je na doutníky vyvíjen větší tlak a doutníky jsou tak po stranách zploštělé a nemají typický zakulacený tvar.

Slisované doutníky do hranatého tvaru jsou ty, které se takto speciálně upraví při výrobě.

Je samozřejmostí, že ručně dělaný doutník musí být v dobré kondici. Kontrolu správně zvlhčeného doutníku provedeme lehkým stlačením toho konce doutníku, který se zapaluje. Ten se musí pružně vracet, aniž by bylo slyšet nějaké praskání. Krycí list by měl být bez viditelné vady, nesmí mít žádné roztřepené okraje či prasklinky na povrchu. Doutník musí příjemně „tabákově“ vonět. Krycí list může být na povrchu i lehce mazlavý.

Ručně balený doutník skladujeme při pokojové teplotě kolem 21 stupňů Celsia a při sedmdesáti procentní vlhkosti v dobře zavlhčeném humidoru.

Mějme na paměti, že pouze dobře vyrobený doutník v dobré kondici nám zaručí skvělý kuřácký zážitek.

Chuť doutníku také ovlivňuje například drink, který při kouření pijeme. Například káva, koňak nebo čokoláda chuť doutníku výrazně, dalo by se říci, pozitivně ovlivňuje.. Pokud se chystáme testovat v jeden den různé typy doutníků, je dobré po dokouření vypláchnout ústa vodou a dát si zelený čaj, který obnoví naše chuťové buňky na jazyku. Alkoholový drink zase vašemu tělu pomůže rychleji vstřebat nikotin. Často můžeme vidět kuřáky doutníků, kteří si současně ke svému oblíbenému doutníku dají lahodnou whisky.

Teď, když už víme, jaké chutě můžeme v doutníku najít, nám nezbývá, než přiložit polínko do krbu a dlouhý zimní večer si v klidu s doutníkem v ruce vychutnat.

Text: Michaela Koláčková

Foto: Rostislav Čuřík