Jak vybrat na Vánoce vhodný doutník

Ručně vyráběné doutníkyKdyž vejdeme do trafiky a nesměle se zeptáme, že bychom chtěli koupit doutník, jsme vydáni na milost a nemilost prodávajícímu. Většinou se pak rozhodneme na základě ceny a líbivosti obalu nebo podle toho, jak moc přesvědčivě zněla slova prodejce. Můžeme se však také řídit určitými zásadami, které při výběru správného doutníku pomohou.
Nebudu se zde rozepisovat o strojově vyráběných doutnících. Stručně řečeno, pokud se rozhodnete pro tento typ doutníku je dobré vybírat takové doutníčky, které jsou vyrobeny ze 100% tabáku. Dívejte se po tabákovém složení, popřípadě jakou má doutník příchuť.
Podívejme se podrobněji na ručně dělané doutníky.
Tvar doutníku

Nejprve je potřeba si ujasnit tvar doutníku, který mimo jiné znamená, jak dlouho se bude doutník kouřit. Pokud se nemůžete rozhodnout je nejlepší volit tvar robusto. Robusto patří mezi silné a krátké doutníky. Právě tloušťka robusta umožňuje velmi dobrý tah doutníku. Tím má kuřák velmi dobrý pocit z kouření a může plně vychutnávat chuť doutníku. Tento tvar je také vhodný pro všechny, co začínají kouřit doutník nebo jsou příležitostní kuřáci. Pro pokročilejší doutníkáře pak můžeme volit i náročnější nepravidelné tvary jako je například torpedo, panzu, toro nebo pyramid. Tyto doutníky skvěle vypadají, nicméně jsou náročnější na kouření vzhledem k utažení náplně uvnitř doutníku. U těchto tvarů se také mění chuť doutníku v průběhu kouření. Čím je tvar užší, tím je chuť intenzivnější a silnější a čím je doutník silnější, tím je chuť jemnější. Hodinové doutníky, tedy ty doutníky, které se kouří přes hodinu, jako je například tvar churchill, jsou také vhodnější spíše pro pokročilé kuřáky. Pak jsou ještě na našem trhu doutníky maxi velikosti, jako je například Stanislaw Jumbo Vintage Special, to však již vyžaduje 4 hodiny kouření. Velmi často se jumbo dává jako originální dárek na různé narozeninové oslavy nebo jako recese. Nedoporučuji však tento tvar doutníku vykouřit celý.
Krycí list

Krycí list ovlivňuje chuť doutníku asi z 25 procent, proto má velmi výrazný podíl na celkové chuti. Světlý krycí list je chuťově jemnější než například tmavý krycí list. Výjimku tvoří tabákové listy zpracované fermentací, tak zvané maduro doutníky. Krycí list těchto doutníků vyzrává a má výrazně vyšší podíl cukru v tabákovém listu a jeho chuť je jemná, přestože barva je tmavě hnědá až černá. Jemnou chuť doutníku ovlivňuje například světle hnědý krycí list typu Connecticut, ten najdeme u doutníků jako Stanislaw cigars klasická řada nebo Don Diego. Tmavější krycí listy jako je hnědý broadleaf či jiné typy mají různou kořenitou či zemitou chuť. Samostatnou kategorií jsou doutníky z Kuby.
Země původu tabáku

Tabák se jako rostlina pěstuje v různých klimatických podmínkách a na různých půdách. Každá oblast má svou specifickou tabákovou chuť. Jiná půda je na Kubě, jiná v Dominikánské republice, v Mexiku či Hondurasu. Doporučuji vždy začínat od jemných doutníků, například těch vyrobených v Dominikánské republice a potom plynule přecházet k Hondurasu nebo Kubě. Velmi často se stává, že začínající kuřák doutníku si odnese napoprvé kubánský doutník značky Cohiba, protože to je ta prestižní značka. Ano, má pravdu, ale je potřeba si uvědomit, že pro něj to bude velmi silný doutník, po kterém se mu bude motat hlava a bude celkem nevolno. Této zkušenosti se může vyvarovat, pokud by volil nějakou jemnější značku doutníků, ideálně Stanislaw základní řadu nebo Stanislaw Special Vintage Red Line. Každý doutník je vyroben podle určitého receptu, jeho chuť se může však čas od času lišit. Musíme si uvědomit, že doutník je ruční výroba a každoročně je sklizeň tabáku jiná s různou intenzitou cukru v tabákových listech a dalších kvalitativních faktorech, jako je barva, textura, pružnost, chuť. Úkolem baličů je namíchat a vyrobit pokaždé stejně chutnající a vypadající doutník. Proto si kvalitní značky hlídají vždy chuť a kvalitu svých doutníků.
Speciální řady tak zvané Vintage.
Tak jako má víno různé kategorie, tak i u doutníků existují mimo základní řady i různé výběrové doutníky či speciální edice. Takové doutníky jsou určeny těm, kteří mají rádi něco extra. Ceny jsou u těchto doutníků samozřejmě o něco dražší než při běžné řadě. Vintage znamená v angličtině roční nebo výroční, proto se slovem vintage označují doutníky, které jsou vyrobeny ze speciálního výběru tabákových listů. Vintage cigars se používá tam, kde se jedná o výroční, a tudíž speciální edici. Buď se jedná o velmi příznivý rok pro sklizeň tabáku, ta je pak na krabici označená datem, nebo je používán výběrový tabák, který není v běžné produkci. Toto označení může zahrnovat také speciální tvar doutníku, který v této značce nenajdete, ale v minulosti byl velmi oblíbený. Tyto doutníkové edice jsou vždy oživením běžné nabídky a jsou to velmi vděčné dárky pro mnoho pravověrných doutníkářů. Mnoho značek vydává čas od času speciální řadu či edice. Například se můžete poptat po Santa Damiana Selection Especial Vintage Maduro.

Kvalitní Prémiové doutníky
Vánoční sety
Ideálním vánočním dárkem jsou různé dárkové sady doutníků.. Například Set Don Diego doutníků balených v cestovním humidoru nebo Set Don Diego a Santa Damiana ručně dělaných doutníků. Jde o sadu 6 doutníků stejného tvaru typu robusto, která se liší složením jednotlivých doutníků. To umožní každému milovníkovi si nejen vychutnat kvalitní doutník, ale navíc i pochopit všechny nuance a rozdíly mezi klasickou řadou doutníku, dále řadou reserve a výročním doutníkem typu aniversario. Tento set 6 doutníků nejoblíbenějšího tvaru robusto není jen perfektním dárkem, ale současně i jakýmsi ochutnávkovým návodem. Právě zde si může milovník doutníků uvědomit, jak to s těmi doutníky vlastně je. Který krycí list nejvíce chutná a jaký je rozdíl mezi doutníkem z klasické řady nebo u výročního doutníku. Testovat svoje chutě můžete u třech doutníků Don Diego a třech doutníků značky Santa Damiana. Doutníky se ručně vyrábí v proslulé  la Romaně v Dominikánské republice a jsou baleny do přírodní cedrové krabice, která je opatřena malým zvlhčovačem. Doutníky tudíž udržíte v patřičné vlhkosti a nemusíte se bát, že popraskají.
Závěrem si to shrňme. Je potřeba si ujasnit velikost, typ krycího listu, původ doutníku a tabáku a zda chceme běžnou řadu nebo něco extra.Toto je asi základ informací, aby se člověk mohl rozhodnout pro správný doutník. Zbývá pak už jen si zodpovědět poslední otázku a to – kolik korun chce člověk za požitkový doutník vydat. Cenová kategorie má velké rozpětí, berme, že při dnešních cenách se kvalitně udělaný doutník prodává od 100 korun nahoru.

Vánoční sety doutníků
Pokud máme všechny tyto otázky zodpovězeny, můžeme směle vykročit do doutníkové speciálky a nechat se nadchnout tabákovým aroma kvalitních doutníků.

Text: Michaela Koláčková
Foto: Rostislav Čuřík