Něco o tabáku

Během dlouholetého vývoje se vyšlechtilo na 100 odrůd tabáků. Většinou vycházejí ze dvou základních druhů:

  • Tabák virginský (Nicotiana tabacum L.)
  • Tabák selský (Nicotiana rustica L.)

Tabák virginský dosahuje výšky až dvou metrů, má silnou lodyhu porostlou střídavými listy. Lodyha se na vrcholku rozvětvuje v latu květů. Na jedné rostlině je 8 až 20 listů, někdy až 60 centimetrů dlouhých. Od tohoto druhu je odvozena většina tabáků, používaných ke kvalitnější výrobě. Kromě základního virginského tabáku je to dále marylandský, kentucký, burley, orientální, havanský, polovirginský a další.
Tabák selský se pěstuje pro lacinější druhy cigaret a tabáku. Rovněž populární ruská Machorka je odrůdou selského tabáku. Tento druh nedosahuje takových rozměrů, bývá jen asi metr vysoký, zato je méně náročný na klimatické podmínky.
V době sklizně se postupně odlamují listy z lodyhy a dávají se usušit. Nejkvalitnější jsou listy ze střední části lodyhy. Listy se suší ve stínu i na slunci nebo v kouři. Až jsou listy usušené, sváží se do malých otýpek a postupují k další důležité operaci – fermentaci. Fermentace je přirozené kvašení. Za tepla se nechají listy zapařit a zatíží se. Kvašením se mění chemické složení. Škrob se rozkládá na cukry, snižuje se obsah nikotýnu a bílkoviny se rovněž rozkládají na jednodušší složky. Fermentace musí probíhat pouze po určitou dobu a maximálně do teploty 50 °C. Jinak se spálí aromatické oleje, které ovlivňují chuf tabáku. Po fermentaci se tabák znovu suší a jde na zpracování do tabákových továren.Jinak se zpracovávají tabáky na cigarety, na doutníky či dýmkové tabáky. U dýmkových tabáků jde většinou o směsi různých odrůd tabáku, často z různých oblastí, aby chuf a vůně tabáku byly dobré a přitom se vyhovělo všem přáním zákazníka.
Základ dýmkových tabáků tvoří virginský tabák a burley. K těmto základním typům se do směsi přidávají tabáky, které působí jako koření u jídla. Jsou to především orientální tabáky, z nichž nejznámější je tabák Latakia, který dodává anglickým tabákům ostrou smolnou chut. Dále to může být „Perique“, který se suší uzením a rovněž výrazně ovlivňuje chui tabáku. Navíc svojí až skoro černou barvou působí kontrastně vedle světle žlutého virginského tabáku. Poslední dobou začínají být v oblibě dvakrát fermentované tabáky, které druhou fermentací získávají jemnou, kořeněnou chut a také tmavou barvu.
V továrně se surový tabák ke kouření nejprve třídí a potom se odžiluje. Žilový výmět se dává do nejlacinějších tabáků jako je např. Bača. Odžilovaný tabák se namáčí, někdy i ve vakuovém prostředí, aby nasákl další vonné esence. Tomuto prvnímu namáčecímu procesu se říká „casing“. Casing ovlivňuje chut tabáku při kouření. Potom se tabák dle druhu lisuje a řeže. Po smíchání se znovu tabák zavlhčuje vonnými esencemi, včetně různých výtažků z rostlin nebo ovoce, tzv. „flavoringem“, který ovlivňuje vůni tabáku v okolí kuřáka.
Dýmkových tabáků je několik druhů, které se liší svým zpracováním, historií i místem výroby.Název typu Cavendish je od jednoho anglického námořního kapitána, který vozil rum do Ameriky a zpět vozil tabák. Aby ušetřil, tabák při zpáteční cestě uložil do sudů od rumu. Po otevření sudů v Anglii zjistil, že tabák nasákl dobré aroma z rumu a byl mnohem lepší.F I a k e – další z anglických typů tabáků, kdy se směs tabáků slisuje a nařeže na plátky. Ty se před kouřením musí rozemnout v ruce.C u r I y C u t či S p o o n – je to typ tabáku v podobě malých koláčků. Vyrábí se tak, že se různé druhy tabáků stáčejí do dlouhého válečku jako provaz. Ten se potom krájí, přičemž v průřezu tabák vytváří mozaiku.M i x t u r e – směs tabáků, kdy se různé tabáky nejprve nařežou a pak se míchají v různých poměrech dle chuti kuřáků. Většina anglických tabáků je právě typu Mixture.G r a n u I a t e d – granulovaný tabák je zpracováván lisováním a potom křížovým řezem. Tím vzniknou malé krychličky. Tabák si dlouho uchovává aroma i vlhkost. Avšak hůře se zapaluje a špatně prohořívá.
Odlišná je u tabáku i šíře řezu. Nejjemnější řez rychle hoří, ale neudrží potřebnou vlhkost. Silný řez má zase opačné vlastnosti.
Nejjemnější řez – Slag – má řez 0,5-1 mm. Kouří se v dýmkách s malou hlavičkou a delší troubelí. Nejběžnější je řez 1 ,5 mm, i když poslední dobou začínají výrobci používat řez 2 mm.
Výběr tabáků v trafice je odvislý od peněženky kupujícího a od nabídky v obchodech. Také záleží od chuti kuřáka a od zkušeností.Dle chuti dělíme tabáky na:

anglické chuti – jsou to především „mixtury“ a „flake“. Výrazné jsou tabáky, zvané „latakia mixture“, které obsahují kořeněné orientální tabáky s typickou smolnou chutí;
holandské chuti – jemné tabáky „cavendish“ a „mixture“, často aromatizovány; francouzské chuti – tabáky typu „mixture“, spíše doutníkové chuti;
dánské chuti – tabáky typu „mixture“ bohatě míchány a aromatizovány se sladkou, kořeněnou chutí;
americké chuti – tabáky typu „mixture“ a „granulate“, kořeněné chuti s výrazným podílem virginského tabáku a uzeným Periquem.
Pro začátečníky jsou nejvhodnější tabáky holandského typu „Cavendish“ a „Mixture“. I když kuřáci dýmek ň’kají, že dobrý tabák je každý, který jim chutná.

Třebíč 2024

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Hanušovice 2024

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Martinské kouření 2024

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Zacharova Fajka 2024

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Bratrušov Cup 2024

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Třebíč 2022

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Martinské kouření 2022

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Socka Dýmka 2023

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Vachtova fajka 2023

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Stříbrný Groš 2023

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Stříbrný Groš 2023

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Klání a MČR 2023

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Grand Prix Slovakia 2023

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Podzimní kouření 2023

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Babinského memoriál 2024

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Třebíčské kouření 2023

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Martinské kouření 2023

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Socka Dýmka 2024

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Aprílové kouření 2024

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Starostova fajka 2024

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Májové kouření 2024

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

MČR a Klání 2024

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Grand Prix Slovakia 2024

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Socka dýmka 2025

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

Vachtova fajka 2025

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds

III. Pražské Vykouření 2025

Generated by wpDataTables

This will close in 30 seconds